Onderdeel vanOntwerpers van onderwijs

Begeleiding van de leerlingen

Wat vraagt het kind aan ons?

Bij adaptief onderwijs - doelgericht en effectief omgaan met verschillen tussen leerlingen - krijgt het ene kind meer tijd, instructie of hulp van de leraar dan het andere. 

Essentieel in het omgaan met verschillen is hoe we naar kinderen kijken en hoe we ‘problemen’ formuleren. Onderwijsbehoeften spelen hierbij een belangrijke rol. Onderwijsbehoeften formuleer je door aan te geven wat een kind nodig heeft om een bepaald doel te bereiken. De centrale vraag is: wat vraagt het kind aan ons? Welke benadering, aanpak en instructie heeft het nodig? Tevens willen we te weten komen, hoe we onze aanpak kunnen afstemmen op datgene wat dit kind nu nodig heeft, pedagogisch en didactisch.

Interactie tussen leerkracht en leerling

We zijn vooral geïnteresseerd in de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en de condities waaronder die het beste kunnen plaatsvinden. 

Met name de interactie tussen leerkracht en leerling, leerling en groep biedt aanknopingspunten: wat is hierin weinig effectief en hoe kunnen we daar verandering in aanbrengen? Wat werkt wel en hoe kunnen we dat uitbreiden? Het praten over onderwijsbehoeften stimuleert ons om anders naar kinderen te kijken.

Meer over onze school

Contact opnemen met KBS Alfons Ariens

Wij vinden bijzondere kinderen gewoon, zoals wij gewone kinderen bijzonder vinden. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen