Onderdeel vanOntwerpers van onderwijs

Ons onderwijs

Ons onderwijs

Er wordt uitgegaan van de volgende didactische uitgangspunten:

  • De leerlingen moeten een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen;
  • Het onderwijs richt zich op een gelijkmatige ontwikkeling van de leerling, waarbij kennis, sociale vaardigheden, culturele vorming, creativiteit en lichamelijke ontwikkeling de aandacht krijgen;
  • Het onderwijs wordt zo gegeven dat het bijdraagt tot creatief denken en zelfstandig werken;
  • Het onderwijs wordt zo gegeven dat er ruimte is voor verschillende werkvormen, differentiatie en individualisatie;
  • Het onderwijs doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de kinderen.

De bovengenoemde uitgangspunten vinden een vorm in de volgende concepten:

  • Adaptief onderwijs

    Binnen het concept ‘adaptief onderwijs’ wordt het onderwijs afgestemd op het kind: wat kan het kind (al), wat wil het kind graag, hoe leert het kind het beste, wat is het werktempo van het kind. Dit houdt in, dat er in de groepen een grote mate van differentiatie plaatsvindt.

  • Zelfstandig werken

    Binnen het concept ‘zelfstandig werken’ nemen keuzemomenten, planning en eigen verantwoordelijkheid van de leerling een grote plaats in. Door de school loopt wat dit betreft een rode lijn die start in groep 1 en eindigt in groep 8. In groep 1 wordt deze rode lijn gestart met kies- en planborden, krijgt in groep 4 een vervolg met dagtaken en wordt in groep 7 en 8 als het ware voltooid via het werken met weektaken.

  • Coöperatief leren

    Binnen het concept ‘coöperatief leren’ wordt er van uitgegaan, dat kinderen niet alleen leren van de leerkracht, uit boeken of andere media, maar dat kinderen ook van – en met elkaar leren. Dit houdt in, dat kinderen regelmatig opdrachten uitvoeren in kleine, wisselende, heterogeen samengestelde groepjes.

Meer over onze school

Contact opnemen met KBS Alfons Ariens

Wij vinden bijzondere kinderen gewoon, zoals wij gewone kinderen bijzonder vinden. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen