
Welkom in de bovenbouw
De groepen 6, 7 en 8 behoren tot de bovenbouw van KBS Alfons Ariens. In deze groepen worden de kinderen verantwoordelijker voor hun eigen leren Ze leren doelen te stellen, zelfstandig te werken, te plannen en te evalueren én ze leren problemen zelf op te lossen. Ook sociale vaardigheden krijgen ruim aandacht.
Aan het eind van groep 7 wordt de Cito Entree toets afgenomen. Deze toets geeft samen met de andere schoolresultaten een compleet beeld van de basisvaardigheden op de onderdelen taal, rekenen/wiskunde en studievaardigheden. Aan het eind van groep 7 wordt er een voorlopig advies voor het best passende brugklastype gegeven.
Groep 8 staat voor een groot deel in het teken van een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Tijdens de doorverwijzingsgesprekken wordt er een uitstroomadvies gegeven, de leerlingen maken de eindtoets, ze gaan op schoolreis naar Amsterdam en het jaar wordt afgesloten met het eindkamp en de musical.
Wat leren ze?
- Samenwerken
- Zelfstandig werken
- Verantwoordelijkheid dragen
- Situaties inschatten
- Veiligheid
- Ruimte voor ontplooiing
Veelgestelde vragen
Dit doen we om de zelfstandigheid te bevorderen bij leerlingen, om meer tegemoet te komen aan de verschillende werktempo’s en niveauverschillen en om kinderen beter voor te bereiden op het voortgezet onderwijs waar een zelfstandige leer- en werkhouding wordt vereist.
Huiswerk zorgt dat de leerlingen de leerstof beter onthouden en begrijpen, doordat ze hun kennis en vaardigheden verfijnen en uitbreiden. Het leert leerlingen kritisch nadenken over dat waar ze mee bezig zijn, het is een goede voorbereiding op komende lessen en het bevordert het zelfstandig werken. Daarnaast leren de leerlingen plannen, als voorbereiding op het VO.
Een blik op de bovenbouw
Leren is vragen stellen. Kenmerken van het onderwijs en de school zijn: zelfstandig werken, samenwerken, verantwoordelijkheid dragen, structuur bieden, veiligheid en geborgenheid, ruimte voor nieuwsgierigheid en het ontplooien van talenten.
Groep 6
Groep 6
Dan is de zomervakantie voorbij en zit je ineens in groep 6. Je bent nu al heel groot en gewend dat je ook op de vrijdagmiddag naar school moet.
Huiswerk komt nu ook steeds vaker voor en je krijgt soms opdrachten mee naar huis. In groep zes leer je voor het eerst met breuken te rekenen, je krijgt sommen onder elkaar die je moet oplossen, maar je leert ook al boven de 5000 te rekenen!
Dit jaar gaan we ook flink met de tafels aan de slag, want die zijn vanaf nu nog belangrijker dan de vorige jaren.
Met de kanjertraining gaan we dit jaar soms met de meiden alleen in de kring en ook met de jongens hebben we aparte gesprekken. Het is fijn om af en toe alleen met de meiden of met jongens onder elkaar te kletsen.
Tuurlijk doen we ook oefeningen met elkaar want dat is voor de klassenband heel belangrijk!
Wil je los in je creativiteit? In groep 6 proberen we elk jaar op donderdagmiddag heel creatief te zijn met verschillende dingen. Zo worden er knutselopdrachten gegeven, maar we kunnen ook een fotowand maken, schilderen, breien of figuurzagen.
Je krijgt dit jaar al echt toetsjes van Engels. Je leert de woorden van het Engels naar het Nederlands en we oefenen de uitspraak. Ook leren we soms een Engels liedje.
In groep 5 heb je al een boekbespreking gedaan en een spreekbeurt, maar dit jaar maak je ook een werkstuk. Dat gaat over de geschiedenis van Nederland. We helpen je graag met het uitzoeken van een onderwerp.
Groep 7
Veilig deelnemen aan het verkeer, een voorlopig schooladvies aan het eind van het schooljaar en eindelijk meedoen aan het schoolvoetbaltoernooi. Dat is wat je kan verwachten in groep 7! Daarnaast wordt er in groep 7 steeds meer zelfsturing (eigenaarschap) van de kinderen verwacht. Denk daarbij aan het plannen van je werk, zelf goed nakijken, het kiezen van het juiste maatje, het maken van een presentatie, etc.
Kortom, een jaar vol uitdaging!
Groep 8
Groep 8 (in vogelvlucht)
Groep 8, het laatste jaar op de basisschool. Een jaar van afscheid nemen en een jaar waarin er veel leuke activiteiten op het programma staan.
De eerste maanden in groep 8 verlopen grotendeels hetzelfde als in de voorgaande jaren.
We volgen de methodes, de kinderen werken aan hun weektaak en aan projecten, spelen buiten, tekenen, spelen spelletjes en sporten.
Dit blijven wij uiteraard het hele schooljaar doen, maar in de maanden die volgen, zullen er ook steeds vaker andere activiteiten op het programma komen te staan.
In het najaar organiseren we een ouderavond over het voortgezet onderwijs en ontvangen ouders een informatieboekje waarin alle scholen voor voortgezet onderwijs in Harderwijk en omgeving zijn opgenomen.
In november worden de adviesgesprekken gevoerd. Tijdens dit gesprek brengen we een advies uit en bespreken we de keuzemogelijkheden voor het voortgezet onderwijs. In de maanden erna kunnen ouders en de kinderen zich gericht gaan oriënteren op de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs.
In de maanden november en december bezoeken we met de hele klas de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in Harderwijk en Ermelo.
In februari maken de kinderen tijdens het doorverwijzinggesprek hun keuze voor een school voor voortgezet onderwijs bekend. In mei maken de kinderen de adaptieve digitale eindtoets ROUTE 8 .
In het voorjaar starten we met een groot thema over de Tweede Wereldoorlog en als afsluiting van dit project gaan beiden groep 8 naar de Joodse buurt in Amsterdam. Daar bezoeken we het Verzetsmuseum en de Hollandse Schouwburg.
En dan breekt de periode aan waarin we ons gaan richten op het afscheid. De kinderen gaan met elkaar een musical instuderen en we gaan op eindkamp. Het jaar sluiten we af met een fantastische afscheidsavond.